Restauration

divider2-300x26

Restauration af instrumenter

En korrekt restaurering er afgørende

Ældre instrumenter er unikt bygget og har deres egen individuelle charme, personlighed og ydeevne, og træets kvalitet er ofte en af ​​hovedårsagerne til, at et ældre klaver stadig har en værdi. Da instrumentet blev fremstillet, var det anvendte træ allerede 25 år til 50 år gammelt … måske endnu ældre. Dengang brugte man længere tid på at tørre træet ordentligt og på en naturlig måde – i træets eget tempo – uden tørreovne, som mange fabrikanter benytter sig af i dag. Den oprindelige  og naturlige måde at tørre træet på, er det der giver instrumentet den gode  lyd og resonans. Der ud over blev instrumenterne stort set bygget udelukkende ved håndkraft og man byggede for at det skulle holde i mange år. Det betyder, at lydkvaliteten i ældre instrumenter oftest er markant bedre og med langt mere sjæl.

Det gamle håndværk

Det gamle håndværker én af flere grunde til, at Deres instrument måske fortjener en restaurering. Med en eventuel restaurering bevarer instrumentet sin oprindelse og den håndværksmæssige arv bevares. Instrumentet genopliver samtidig sin historiske charme og bringe sin unikke musikalske kvalitet og liv tilbage.

En korrekt restaurering har således en afgørende betydning for at bevare instrumentets klang, charme, sjæl og spilbarhed.

 

Overvejer De en restaurering?

Hvis De overvejer, at få Deres instrument restaureret eller repareret, så  husk at vores arbejde er kompromisløst hvad angår kvalitet, grundighed og detaljer. Alle vores ydelser er altid individuelt tilpasset Deres ønsker og klaver-specifikke behov. Alt hvad vi gør – hvad enten det er restaurering eller reparation, gøres med ejeren og pianisten for øje og i tankerne.

Bestil tid til Restauration

divider2-300x26

Oplever De problemer med bestilling, er De altid velkommen til at ringe på 20 70 78 78 eller kontakte os på mail mail@pianoservice.dk

Loading...

Instrumenter vi restaurerer

divider2-300x26

Klaver

Klaveret har udviklet sig igennem tiderne, men i løbet af 1800 tallet, påvirket af musikalske tendenser i den romantiske musikalder, blev innovationer som støbejernsrammen til, hvilket tillod meget større strenge spænding, som resulterede i at både klaverer og flygler fik en mere kraftfuld lyd med en længere opretholdelse og rigere tone.

I det 19. århundrede spillede en families klaver samme rolle som en radio eller fonograf spillede i det tyvende århundrede; da en familie fra det 19. århundrede ønskede at høre et nyligt udgivet musikalsk stykke eller symfoni, kunne de høre det ved at have et familiemedlem spille det på klaveret. Under det nittende århundrede producerede musikforlag mange musikalske værker i arrangementer for klaver, så musikelskere kunne spille og høre de populære stykker i deres hjem.

Klaveret er udbredt i klassisk, jazz, traditionel og populær musik til solo og ensemble forestillinger, akkompagnement og til komponering, sangskrivning . Klaveret er meget tungt og dermed ikke så mobilt og desuden dyrt i sammenligning med andre almindeligt anvendte akkompagnementsinstrumenter som fks. en akustisk guitar, men dets musikalske alsidighed og brede toneområde og evne til at spille akkorder med op til 10 toner og to eller flere uafhængige musikalske linjer på samme tid og dets store tilgængelighed i præstations steder, skoler, øvelokaler og forsamlingssteder, har gjort det til en af ​​den vestlige verdens mest kendte musikinstrumenter.
Med teknologiske fremskridt er der sidenhen også udviklet forstærkede elektriske klaverer , men de har endnu  ikke kunnet udkonkurrere det akustiske klaver og kommer nok aldrig til det.

Flygel

Et flygel er i grove træk et klaver der ligger ned. Konstruktionen er dog en del anderledes end et klaver. I et opretstående klaver strækkes strengene lodret for at gøre instrumentet mere kompakt, hvilket gør det muligt at have et tangentinstrument i et mindre rum. I modsætning til det kompakte, bevarer flygelet form af det oprindelige pianoforte, hvori strengene er spændt vandret og har større potentiale for udtryk. Mere rig og varierende sonoritet med en brederer dynamik – fra pianissimo til fortissimo.
Forskellen i mekanikken
Der er en signifikant forskel mellem et klaver og et opretstående klaver når vi taler om mekanikken.
Et flygel er konstrueret vandret.
Fordi hammerne vender tilbage til deres hvileposition ved hjælp af deres egen vægt, er repartitionen, altså hvor hurtigt tonen kan gentages, som når man fks. spiller triller, hurtigere og mere jævn.

Forskelle i pedalerne
Pedalerne har forskellige funktioner i et flygel og et opretstående klaver.
I et flygel, ved tryk på venstre pedal ( også kaldet dæmper pedal eller una corda pedalen) rykker hele mekanikken til højre og ændrer ikke kun lydstyrken, men ændrer også lyden.
Sostenuto pedal (midterpedal): Holder dæmperne hævet og væk fra de strenge/toner der spilles lige før pedalen trykkes ned. Dette gør det muligt at holde valgte toner imen der spilles normalt på de andre.
Sustain pedalen (højre pedal). Dæmpere forbliver løftet, selvom fingrene løftes fra tangenterne og holder alle spillede toner.