Intonation

divider2-300x26

Intonation af instrumenter

Enkelt sagt henviser intonering til at ændre tonen i instrumentet. En uddannet tekniker kan opnå dette ved at ændre/flytte spændingen i hammerhovedet og ved at blødgøre eller hærde hammerfilten, samt justere den måde hammerne rammer strengen på.

Men hvad er “tone”?
En tone kan være helt i orden; det vil sige, det vibrerer præcist i den korrekte frekvens, men den kan stadig, enten  lyde hård, lys, kedeligt eller dæmpet uden form og krop. Tone kan også beskrives som lydens “fylde” eller “form” den kan flyde og svæve, eller dø uden nogen vedholdenhed eller “tilstedeværelse”.

Eksempler på tre grundlæggende typer af toneproblemer:

  1. Visse toner synes bare at “stikke ud” fra resten. Uegalt
  2. Visse sektioner af klaveret synes ude af balance med hinanden; bassen kan være stor og fed, samtidig kan diskanten være svag og tynd i lyden osv.
  3. Sommetider synes hele klaveret at være afbalanceret, men generelt bare for lyst eller blødt / mørkt / uldent.

Ingen af de overnævnte problemer kan umiddelbart forbindes med selve stemningen, men snarere intoneringen.

Hvad koster en intonering ?
Prisen på intonering afhænger af den enkelte sag .

Bestil tid til intonation

divider2-300x26

Oplever De problemer med bestilling, er De altid velkommen til at ringe på 20 70 78 78 eller kontakte os på mail mail@pianoservice.dk

Loading...

Instrumenter vi arbejder med

divider2-300x26

Klaver

Klaveret har udviklet sig igennem tiderne, men i løbet af 1800 tallet, påvirket af musikalske tendenser i den romantiske musikalder, blev innovationer som støbejernsrammen til, hvilket tillod meget større strenge spænding, som resulterede i at både klaverer og flygler fik en mere kraftfuld lyd med en længere opretholdelse og rigere tone.

I det 19. århundrede spillede en families klaver samme rolle som en radio eller fonograf spillede i det tyvende århundrede; da en familie fra det 19. århundrede ønskede at høre et nyligt udgivet musikalsk stykke eller symfoni, kunne de høre det ved at have et familiemedlem spille det på klaveret. Under det nittende århundrede producerede musikforlag mange musikalske værker i arrangementer for klaver, så musikelskere kunne spille og høre de populære stykker i deres hjem.

Klaveret er udbredt i klassisk, jazz, traditionel og populær musik til solo og ensemble forestillinger, akkompagnement og til komponering, sangskrivning . Klaveret er meget tungt og dermed ikke så mobilt og desuden dyrt i sammenligning med andre almindeligt anvendte akkompagnementsinstrumenter som fks. en akustisk guitar, men dets musikalske alsidighed og brede toneområde og evne til at spille akkorder med op til 10 toner og to eller flere uafhængige musikalske linjer på samme tid og dets store tilgængelighed i præstations steder, skoler, øvelokaler og forsamlingssteder, har gjort det til en af ​​den vestlige verdens mest kendte musikinstrumenter.
Med teknologiske fremskridt er der sidenhen også udviklet forstærkede elektriske klaverer , men de har endnu  ikke kunnet udkonkurrere det akustiske klaver og kommer nok aldrig til det.

Flygel

Et flygel er i grove træk et klaver der ligger ned. Konstruktionen er dog en del anderledes end et klaver. I et opretstående klaver strækkes strengene lodret for at gøre instrumentet mere kompakt, hvilket gør det muligt at have et tangentinstrument i et mindre rum. I modsætning til det kompakte, bevarer flygelet form af det oprindelige pianoforte, hvori strengene er spændt vandret og har større potentiale for udtryk. Mere rig og varierende sonoritet med en brederer dynamik – fra pianissimo til fortissimo.
Forskellen i mekanikken
Der er en signifikant forskel mellem et klaver og et opretstående klaver når vi taler om mekanikken.
Et flygel er konstrueret vandret.
Fordi hammerne vender tilbage til deres hvileposition ved hjælp af deres egen vægt, er repartitionen, altså hvor hurtigt tonen kan gentages, som når man fks. spiller triller, hurtigere og mere jævn.

Forskelle i pedalerne
Pedalerne har forskellige funktioner i et flygel og et opretstående klaver.
I et flygel, ved tryk på venstre pedal ( også kaldet dæmper pedal eller una corda pedalen) rykker hele mekanikken til højre og ændrer ikke kun lydstyrken, men ændrer også lyden.
Sostenuto pedal (midterpedal): Holder dæmperne hævet og væk fra de strenge/toner der spilles lige før pedalen trykkes ned. Dette gør det muligt at holde valgte toner imen der spilles normalt på de andre.
Sustain pedalen (højre pedal). Dæmpere forbliver løftet, selvom fingrene løftes fra tangenterne og holder alle spillede toner.