klaver_Foto

Klaver

divider2-300x26

Klaveret

Klaveret har udviklet sig igennem tiderne, men i løbet af 1800 tallet, påvirket af musikalske tendenser i den romantiske musikalder, blev innovationer som støbejernsrammen til, hvilket tillod meget større strenge spænding, som resulterede i at både klaverer og flygler fik en mere kraftfuld lyd med en længere opretholdelse og rigere tone.

I det 19. århundrede spillede en families klaver samme rolle som en radio eller fonograf spillede i det tyvende århundrede; da en familie fra det 19. århundrede ønskede at høre et nyligt udgivet musikalsk stykke eller symfoni, kunne de høre det ved at have et familiemedlem spille det på klaveret. Under det nittende århundrede producerede musikforlag mange musikalske værker i arrangementer for klaver, så musikelskere kunne spille og høre de populære stykker i deres hjem.

Klaveret er udbredt i klassisk, jazz, traditionel og populær musik til solo og ensemble forestillinger, akkompagnement og til komponering, sangskrivning . Klaveret er meget tungt og dermed ikke så mobilt og desuden dyrt i sammenligning med andre almindeligt anvendte akkompagnementsinstrumenter som fks. en akustisk guitar, men dets musikalske alsidighed og brede toneområde og evne til at spille akkorder med op til 10 toner og to eller flere uafhængige musikalske linjer på samme tid og dets store tilgængelighed i præstations steder, skoler, øvelokaler og forsamlingssteder, har gjort det til en af ​​den vestlige verdens mest kendte musikinstrumenter.
Med teknologiske fremskridt er der sidenhen også udviklet forstærkede elektriske klaverer , men de har endnu  ikke kunnet udkonkurrere det akustiske klaver og kommer nok aldrig til det.

Service af klaverer

Klaveret er et af de mest komplicerede musikinstrumenter, der nogensinde er bygget, bestående af tusindvis af bevægelige dele, der ofte kræver reparation, justering eller udskiftning. Klik lyde, summen og tangenter der hænger eller sidder fast, er nogle af de mest almindelige problemer, vi ser. I mange tilfælde kan vi løse disse typer problemer under stemningen og ofte uden ekstra omkostninger.

Uanset hvad problemet er med deres klaver, så giv os et kald eller bestil en service og vi sender en tekniker ud for at løse det.

Bestil tid til service af klaver

divider2-300x26
Loading...

Services vi udfører på klaverer

divider2-300x26

Stemning

En klaverstemning indebærer, at justere spændingerne på klaverets strenge med en specialnøgle, hvorved intervallerne mellem tonerne tilpasses, så instrumentet stemmer. Mens guitar og violin-spillere stemmer deres egne instrumenter, anvender pianister normalt en klaverstemmer, en specialiseret tekniker med erfaring og det rigtige værktøj til, at stemme deres instrument.  Betydningen af ​​udtrykket “det stemmer” i sammenhæng med klaver er ikke blot et fast fix punkt og placering af toner . En god klaverstemmer vurderer omhyggeligt samspillet mellem alle toner i den kromatiske skala, som er forskellig for hvert klaver til klaver. Et klaver stemmes normalt til et, så kaldet “ligesvævende temperament”,  som er afledt af forholdet til en valgt fast tonehøjde, sædvanligvis den internationalt anerkendte standard, nemlig kammertone A = A4 (A over midter C). Betegnelsen A440 henviser til en bredt accepteret frekvens af denne tonehøjde, nemlig – 440 Hz. mere…

Intonation

Enkelt sagt henviser intonering til at ændre tonen i instrumentet. En uddannet tekniker kan opnå dette ved at ændre/flytte spændingen i hammerhovedet og ved at blødgøre eller hærde hammerfilten, samt justere den måde hammerne rammer strengen på.

Men hvad er “tone”?
En tone kan være helt i orden; det vil sige, det vibrerer præcist i den korrekte frekvens, men det kan stadig, enten  lyde hård, lys eller kedeligt og dæmpet uden krop. Tone kan også beskrives som lydens “fylde” eller “form” den kan flyde og svæve i luften, eller dø uden nogen vedholdenhed eller “tilstedeværelse”.

Eksempler på tre grundlæggende typer af toneproblemer:

  1. Visse toner synes bare at “stikke ud” fra resten. Uegalt
  2. Hele sektioner af klaveret synes ude af balance med hinanden; bassen kan være stor og fed, men diskanten kan være svag og tynd i lyden osv.
  3. Sommetider synes hele klaveret at være afbalanceret, men generelt bare for lyst eller blødt / mørkt.

Ingen af de ovennævnte problemer har noget med selve stemningen af instrumentet at gøre, men snarere intoneringen. Mere…

Regulering

Ved en regulering justeres tusindvis af bevægelige dele i Deres piano, som ved normalt brug udsættes for slid, stigende og faldende fugtighedsniveauer og aldring. Så en regulering resulterer i flere fordele.

Mekanik regulering

  •  Fjernelse af slør, idet filt, læder og snore bliver komprimeret og nedslidt ved brug og over tid.
  • Hver tangent får justeret hastighed af ​​repetition
  • Effekten maksimeres og kontrollen optimeres af ​​hver tone i dens dynamiske udtryk.
  • Tangentens højde og spilledybde justeres.

Et godt reguleret piano kan spille med større dynamik og følelse. Det reagerer meget lettere og egalt end et piano, der ikke er reguleret i flere år.

Alle klaverer og flygler skal reguleres over tid..

Et instrument der er stemt og reguleret, nydes og værdsættes , så kontakt os i dag for et tilbud og planlæg Deres instruments reguleringstidspunkt. Mere….

Reparation & Restaurering

Reparation

De mest almindelige småreparationer som fx. tangent- eller pedalproblemer, kan oftes udføres i forbindelse med stemning af Deres instrument. At kombinere en stemning med en reparation er normalt det mest omkostningseffektive, da De derved sparer et servicebesøg.

Efter mange års brug kan fx. tangenter blive løse, støjende eller mindre medgørlige, hvilket mange klaver-ejere umiddelbart ikke bemærker.

Restaurering

Det gamle håndværk er én af flere grunde til, at Deres instrument måske fortjener en restaurering. Med en eventuel restaurering bevarer instrumentet sin oprindelse og den håndværksmæssige arv bevares. Instrumentet genopliver samtidig sin historiske charme og bringe sin unikke musikalske kvalitet og liv tilbage.

En korrekt restaurering har således en afgørende betydning for at bevare instrumentets klang, charme, sjæl og spilbarhed. Mere….

Fransk polering

Fransk polering af træ med shellak er en meget gammel snedkerteknik, der trods gentagne forsøg med andre metoder, har bibeholdt sin fulde overlegenhed. I dag er det desværre ikke en del af uddannelsen inden for snedkerfaget, som det var i gamle dage.
Shellakpolering er til dato den fineste og ædleste behandling, man kan give træ, og er derfor nok en metode, der aldrig lader sig fortrænge trods de utallige mange alternativer, der er kommet til i tidens løb.
Shellakken og fransk polering har været brugt på de fleste flygler og klaverer, der er blevet produceret i 19. og 20. århundrede. Dette betyder, at størstedelen af de flygler og klaverer, der står i folks hjem i dag, er fransk poleret. Mere….