Flygel

divider2-300x26

Flyglet

Et flygel er i grove træk et klaver der ligger ned. Konstruktionen er dog en del anderledes end et klaver. I et opretstående klaver strækkes strengene lodret for at gøre instrumentet mere kompakt, hvilket gør det muligt at have et tangentinstrument i et mindre rum. I modsætning til det kompakte, bevarer flygelet form af det oprindelige pianoforte, hvori strengene er spændt vandret og har større potentiale for udtryk. Mere rig og varierende sonoritet med en brederer dynamik – fra pianissimo til fortissimo.
Forskellen i mekanikken
Der er en signifikant forskel mellem et klaver og et opretstående klaver når vi taler om mekanikken.
Et flygel er konstrueret vandret.
Fordi hammerne vender tilbage til deres hvileposition ved hjælp af deres egen vægt, er repartitionen, altså hvor hurtigt tonen kan gentages, som når man fks. spiller triller, hurtigere og mere jævn.

Forskelle i pedalerne
Pedalerne har forskellige funktioner i et flygel og et opretstående klaver.
I et flygel, ved tryk på venstre pedal ( også kaldet dæmper pedal eller una corda pedalen) rykker hele mekanikken til højre og ændrer ikke kun lydstyrken, men ændrer også lyden.
Sostenuto pedal (midterpedal): Holder dæmperne hævet og væk fra de strenge/toner der spilles lige før pedalen trykkes ned. Dette gør det muligt at holde valgte toner imen der spilles normalt på de andre.
Sustain pedalen (højre pedal). Dæmpere forbliver løftet, selvom fingrene løftes fra tangenterne og holder alle spillede toner.

Service af Flygler

Et flygel er et af de mest komplicerede musikinstrumenter, der nogensinde er bygget, bestående af tusindvis af bevægelige dele, der ofte kræver reparation, justering eller udskiftning. Klik lyde, summen og tangenter der hænger eller sidder fast, er nogle af de mest almindelige problemer, vi ser. I mange tilfælde kan vi løse disse typer problemer under stemningen og ofte uden ekstra omkostninger.

Uanset hvad problemet er med Deres flygel, så giv os et kald eller bestil en service og vi sender en tekniker ud for at løse det.

Bestil tid til service af Flygel

divider2-300x26
Loading...

Services vi udfører på Flygler

divider2-300x26

Stemning

En flygelstemning indebærer, at justere spændingerne på flygelets strenge med en specialnøgle, hvorved intervallerne mellem tonerne tilpasses, så instrumentet stemmer. Mens guitar og violin-spillere stemmer deres egne instrumenter, anvender pianister normalt en klaverstemmer, en specialiseret tekniker med erfaring og det rigtige værktøj til, at stemme deres instrument.  Betydningen af ​​udtrykket “det stemmer” i sammenhæng med klaver er ikke blot et fast fix punkt og placering af toner . En god klaverstemmer vurderer omhyggeligt samspillet mellem alle toner i den kromatiske skala, som er forskellig for hvert flygel til flygel. Et flygel stemmes normalt til et, så kaldet “ligesvævende temperament”,  som er afledt af forholdet til en valgt fast tonehøjde, sædvanligvis den internationalt anerkendte standard, nemlig kammertone A = A4 (A over midter C). Betegnelsen A440 henviser til en bredt accepteret frekvens af denne tonehøjde, nemlig – 440 Hz. mere…

Intonation

Enkelt sagt henviser intonering til at ændre tonen i instrumentet. En uddannet tekniker kan opnå dette ved at ændre/flytte spændingen i hammerhovedet og ved at blødgøre eller hærde hammerfilten, samt justere den måde hammerne rammer strengen på.

Men hvad er “tone”?
En tone kan være helt i orden; det vil sige, det vibrerer præcist i den korrekte frekvens, men det kan stadig, enten  lyde hård, lys eller kedeligt og dæmpet uden krop. Tone kan også beskrives som lydens “fylde” eller “form” den kan flyde og svæve i luften, eller dø uden nogen vedholdenhed eller “tilstedeværelse”.

Eksempler på tre grundlæggende typer af toneproblemer:

  1. Visse toner synes bare at “stikke ud” fra resten. Uegalt
  2. Hele sektioner af klaveret synes ude af balance med hinanden; bassen kan være stor og fed, men diskanten kan være svag og tynd i lyden osv.
  3. Sommetider synes hele klaveret at være afbalanceret, men generelt bare for lyst eller blødt / mørkt.

Ingen af de ovennævnte problemer har noget med selve stemningen af instrumentet at gøre, men snarere intoneringen. Mere…

Regulering

Ved en regulering justeres tusindvis af bevægelige dele i Deres piano, som ved normalt brug udsættes for slid, stigende og faldende fugtighedsniveauer og aldring. Så en regulering resulterer i flere fordele.

Mekanik regulering

  •  Fjernelse af slør, idet filt, læder og snore bliver komprimeret og nedslidt ved brug og over tid.
  • Hver tangent får justeret hastighed af ​​repetition
  • Effekten maksimeres og kontrollen optimeres af ​​hver tone i dens dynamiske udtryk.
  • Tangentens højde og spilledybde justeres.

Et godt reguleret piano kan spille med større dynamik og følelse. Det reagerer meget lettere og egalt end et piano, der ikke er reguleret i flere år.

Alle klaverer og flygler skal reguleres over tid..

Et instrument der er stemt og reguleret, nydes og værdsættes , så kontakt os i dag for et tilbud og planlæg Deres instruments reguleringstidspunkt. Mere….

Reparation & Restaurering

Reparation

De mest almindelige småreparationer som fx. tangent- eller pedalproblemer, kan oftes udføres i forbindelse med stemning af Deres instrument. At kombinere en stemning med en reparation er normalt det mest omkostningseffektive, da De derved sparer et servicebesøg.

Efter mange års brug kan fx. tangenter blive løse, støjende eller mindre medgørlige, hvilket mange klaver-ejere umiddelbart ikke bemærker.

Restaurering

Det gamle håndværk er én af flere grunde til, at Deres instrument måske fortjener en restaurering. Med en eventuel restaurering bevarer instrumentet sin oprindelse og den håndværksmæssige arv bevares. Instrumentet genopliver samtidig sin historiske charme og bringe sin unikke musikalske kvalitet og liv tilbage.

En korrekt restaurering har således en afgørende betydning for at bevare instrumentets klang, charme, sjæl og spilbarhed.

Fransk polering

Fransk polering af træ med shellak er en meget gammel snedkerteknik, der trods gentagne forsøg med andre metoder, har bibeholdt sin fulde overlegenhed. I dag er det desværre ikke en del af uddannelsen inden for snedkerfaget, som det var i gamle dage.
Shellakpolering er til dato den fineste og ædleste behandling, man kan give træ, og er derfor nok en metode, der aldrig lader sig fortrænge trods de utallige mange alternativer, der er kommet til i tidens løb.
Shellakken og fransk polering har været brugt på de fleste flygler og klaverer, der er blevet produceret i 19. og 20. århundrede. Dette betyder, at størstedelen af de flygler og klaverer, der står i folks hjem i dag, er fransk poleret.